Hovedseksjon

U-prosjekt

Med PC

Prosjektstart

U-prosjekt startet i 2008 og skal gå over flere år. Målet var i første omgang å bidra til å bygge en jenteskole i landsbyen Rotifunk. Det hele startet med en storstilt kickoff, der Altin Bendu fra Foreningen Norge-Sierra Leone fortalte en viktig historie om at det nytter å hjelpe. U-prosjektgruppen gjennomførte så i desember 2008 en humanitær uke med Gi-en-dag aksjon, der elever fra hele Ullern vgs bidro til innsamling av klær og utstyr. På vårparten reiste de ansvarlige elevene til Rotifunk i Sierra Leone for å følge prosjektet på nært hold. Sierra Leone er fortsatt i fokus, der ungdom hjelper ungdom. 

U-prosjekt, U-pant, U-kake og Gi-av-deg-selv-dag

I løpet av 2012 utviklet U-prosjekt seg ytterligere. En stor gruppe elever reiste til Rotifunk og besøkte jenteskolen Prosperity Girls High School i påsken. Denne gangen var også daværende rektor Pål Riis med. Oppholdet gjorde stort inntrykk. I forbindelse med denne reisen hadde U-prosjekt klesauksjon og afrikansk marked på Vårfestivalen 2012. Rett etter skolestart i august fikk Ullern besøk av noen av jentene fra Prosperity. Kontrastene må ha vært enorme for disse ungdommene, som er bosatt i et av verdens fattigste land.

U-pant var en ungdomsbedrift som skulle samle tomgodset på skolen og donere pantepengene til skolen i Sierra Leone. U-pant har fortsatt som en del av U-prosjekt, med egne flaskedunker rundt i skolebygget. Høsten 2012 så U-kake dagens lys - med kakesalg på fredager. Dette kunne bringe penger til prosjektet, og fungerte så bra at det ble et fast innslag ved ukeslutt senere også. Innsamling av klær, sko og utstyr har bidratt til bedring i jentenes situasjon. Det har vært særlig viktig å bidra til å bygge opp jenteskolens bibliotek, og U-prosjekt har oppfordret folk til å gi bort engelskspråklige bøker. Gi-av-deg-selv-dagen i desember 2012 satte ny rekord. Hele 240 000 kroner ble samlet inn til U-prosjekt.

På besøk i Sierra Leone

Jenteskolen fikk besøk av oss og elever fra Eikeli vgs i påsken 2013. Det ble en opplevelse for livet for elevene våre. I påsken 2014 skulle en en ny gruppe elever og lærere reise til landsbyen Rotifunk for å bli kjent med jenteskolen Prosperity. Dessverre ble denne turen avlyst på grunn av et alvorlig utbrudd av ebola, som raskt utviklet seg til en epidemi. Ny tur i høstferien 2014 og påsken 2015 ble avlyst av samme årsak. Jenteskolen var stengt i nesten ett år, og U-prosjekt samlet inn utstyr for å hjelpe til i kampen mot sykdommen. Gummistøvler, engangshansker og mengder av klorin ble sendt til Sierra Leone, sammen med annet hjelpeutstyr. Før jul i 2014 samlet hele skolen seg i Grønland kirke for å ha kickoff for ny Gi-av-deg-selv-aksjon. Situasjonen i Sierra Leone var fryktelig. Penger ble samlet inn gjennom arbeidsinnsats. Mange kjøpte gavekort i julepresang til venner og kjente. Det ga også et tilskudd til innsamlingsaksjonen. Heldigvis kunne skolen åpne igjen sent på våren i 2015. Da Ullern vgs pakket sammen i Vika og flyttet tilbake igjen til Ullern, ble møbler, PC-er og utstyr samlet og sendt til Prosperity. I påsken 2016 kunne endelig en gruppe elever reise fra Norge til Sierra Leone for å besøke skolen etter gjenåpningen. Det ble en sterk opplevelse. I februar 2020 rakk elevene som besøkte Prosperity akkurat å komme hjem, før vi selv opplevde å bli stengt ned av corona-pandemien. Vi tenker mye på skolen i Sierra Leone og utviklingen der. 

Det nytter å hjelpe

U-prosjekt kan se tilbake på mange år med innsats for å gjøre en forskjell i et av verdens fattigste land. Vi har byttet ut Operasjon Dagsverk med Gi-av-deg-selv-dagen, U-pant og U-kake for å gi unge jenter nye framtidsmuligheter. Vi fortsetter med innsamlingsaksjoner, enten det er penger, klær, sko, utstyr eller skolemateriell. U-prosjekt er viktig, fordi vi bør tenke på andre enn oss selv.

Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen

 

Dette er U-prosjekt

 

      Logo Prosperity Girls High School

Jenteskolen Prosperity Girls High School ligger i landsbyen Rotifunk i Sierra Leone. Skolen ble etablert i 2009. 

På besøk i Sierra Leone. Ullernelev og to små barn
Jenteklasse med skoleuniformer på Prosperity
Prosperity Girls High School skolebygg
Jentekoret på Prosperity
Jenter fra Prosperity og jenter fra Ullern i Sierra Leone.
Gavekort til U-prosjekt